Introimage

Vedecké dielne – Onkológia 2014
IV. ročník Výskum rakoviny – v čom sme pokročili?

Tak, ako v predošlých troch ročníkoch vedeckých dielní v onkológii, aj aktivity tohto ročníka budú ohraničené dvomi dátumami: 4. februárom, ktorý je Svetový deň rakoviny (World Cancer Day) a 7. marcom – Deň výskumu rakoviny, v rámci ktorého sa koná súťaž Mladých onkológov v spolupráci Nadácie Výskum rakoviny a Ústavu experimentálnej onkológie SAV.

Svetový deň rakoviny je aktivita medzinárodnej organizácie Union for International Cancer Control (UICC) sídliacej v Ženeve. Už druhýkrát je hlavnou témou odhaľovanie mýtov okolo rakoviny, ktoré sú zhrnuté do štyroch výrokov: 1. Nepotrebujeme hovoriť o rakovine, 2. Rakovina nemá žiadne príznaky ani symptómy, 3. Nie je nič, čo potrebujem vedieť o rakovine a 4. Nemám právo na onkologickú starostlivosť.

Deň výskumu rakoviny je aktivita Nadácie Výskum rakoviny, ktorá má za cieľ upozorniť na priority a potrebu rozvíjať moderný onkologický výskum, smerujúci k zlepšeniu diagnostiky, včasnému zisteniu ochorenia, k lepšej liečbe a prevencii ochorenia.

V predošlých ročníkoch vedeckých dielní v onkológii (VDO) sme akcentovali témy prevencie (ochrana pred vonkajšími vplyvmi ako sú ÚV žiarenie a fajčenie), personalizovanej medicíne, genetiky a jej úlohy pri vrodenej predispozícii k rakovinovému ochoreniu. Tento rok sa trochu pozastavíme a budeme sa snažiť zodpovedať na otázky v čom sme pokročili, čo viac vieme o rakovine, ako sa zlepšila liečba, aké tú trendy v boji s touto chorobou.

Nadácia Výskum rakoviny vlani oslávila 20 rokov svojej existencie. Za toto obdobie významným spôsobom podporila onkologický výskum na Slovensku, prispela k lepšej informovanosti spoločnosti o vedeckej práci, výsledky ktorej využívajú lekári v liečbe onkologických pacientov.

Projektom VDO sa nadácia a Ústav experimentálnej onkológie SAV usilujú o propagáciu výskumu medzi študentami gymnázií a motivujú ich pre vysokoškolské štúdium prírodných vied a medicíny – samozrejme s očakávaním, že budú pokračovať v doktorandskom štúdiu v onkológii.

Pozastavenie, ohliadnutie sa v IV. ročníku VDO nie je náhodné. PhD štúdium trvá štyri roky a tak niektorí z doktorandov počas celého štúdia mali možnosť hovoriť o svojej práci na všetkých ročníkoch VDO. Možno sa prihovárali alebo odpovedali na otázky, netušiac, aj svojmu budúcemu kolegovi či kolegyni. Tí by dnes už mali byť na niektorej univerzite na Slovensku, alebo využívajú mobility pre štúdium v zahraničí.

Ak sa spoločnosť zbaví štvrtého mýtu, tak zodpovední v našom štáte by mali konať tak, aby sa zastavila jednosmerná mobilita študentov a odborníkov smerom von. A hoci podľa našich chorôb patríme medzi bohaté štáty západného sveta, ako jeden z mála štátov EÚ nemáme národný onkologický program. Pacienti majú právo na starostlivosť doma, a to na najvyššej odbornej úrovni. Preto investície do vzdelávania, získavania nových poznatkov, zdravotnej starostlivosti všeobecne a prevenciu nevynímajúc, sú múdrymi investíciami.

Týždeň 3. – 7. februárKošický a Prešovský kraj
Týždeň 10. – 14. februárBanskobystrický, Žilinský a Trnavský kraj
Týždeň 17. – 21. februárBratislavský a Nitriansky kraj
Týždeň 24. – 28. februárTrenčiansky, prípadne aj Banskobystrický a Žilinský kraj
Týždeň 3. – 6. marec Bratislavský kraj


Cyklus prednášok Vedecké dielne - Onkológia sa ukončí v piatok 7. marca - Dňom výskumu rakoviny Galakoncertom.